Inlägget gjort

Den ständiga diskussionen

valpbus

Det är en diskussion som jag alltid får ha på mina kurser framför allt på valpkurserna och mina kurser i vardagslydnad. Och det är den om inlärning genom straff eller belöning – vilket är effektivast?

Frågan om vad som är effektivast är för mig totalt orelevant i sammanhanget. Varför? Jo, för att jag ser inte hunden som ett objekt. Den är en levande individ med känslor. Och är det dessutom min hund så är det en familjemedlem, en bästa vän och härlig träningskompis. Utifrån det kan jag inte stå bakom straff. Jag kan inte heller stå bakom något som skadar eller kan skada min hund fysiskt eller mentalt. Vilket gör att de flesta vedertagna korrigeringar/straff inte heller känns bra i magen.

Men om vi skulle bortse från mina känslor för ett tag.

Hundar lär sig av sina erfarenheter – precis som vi människor. En handling/beteende får en konsekvens av något slag. Antingen en negativ eller positiv. Beroende på konsekvensen drar hunden vissa slutsatser som blir till lärdomar.

Oavsett om vi straffar eller belönar hunden så måste det ske i samband med det som vi vill lära hunden. Det kan med andra ord inte gå någon minut mellan hundens handling och konsekvensen. Och oavsett om konsekvensen blir positiv eller negativ måste den vara så pass stor att hunden antingen tycker det är värt att göra om beteendet igen eller undviker att göra det på grund av obehaget/rädslan/smärtan. Så långt ingen skillnad rent teknikmässigt.

Men och det är ett stort men! Det är bara ett sätt som är ofarligt och inte innebär några större risker.

Vad händer om hunden inte tycker att mitt straff är tillräckligt hårt? Ingenting – hunden drar bara erfarenheten att den kan stå ut med det. Vilket gör att vi nästa gång får ta i ännu mer. Det kan även få motsatt effekt – en intensiv hund som hälsar som får en skarp tillsägelse eller ett knä i mellangärdet ser det som en belöning i form av uppmärksamhet. Vad händer om jag tar i för mycket? Du förstör eran relation, du får en hund som är rädd för dig och du kan få en hund som skadas fysiskt och/eller mentalt. Och det finns en överhängande risk att hunden förknippar straffet med helt fel sak och inte alls det du hade tänkt dig. Handen på hjärtat nu – hur ska du veta vad just den här individen som du tränar har för gränser? Ni pratar inte samma språk och ni är inte heller av samma art så du kan inte ens utgå från dig själv och på så sätt komma hyfsat nära. Riskerna för att du kommer gissa fel är ytterst stora. Och konsekvenserna när du gör det blir också dom stora.

Om jag gör samma fel när jag belönar istället för straffar så händer följande; För litet värde på belöningen gör att det tar längre tid. För stort värde på belöningen kan få följden att hunden går upp i stress och blockeras. Vilket innebär att hunden inte lär sig något eller att det tar längre tid.

Därför är belöning effektivare! Och innebär inga stora risker vare sig fysiskt eller mentalt för hundarna. Och vår relation till vår egen hund riskerar inte att bli fel. Och relationen till våran hund är det vi bygger hela vårt gemensamma liv kring så den ska vi vara rädda om.

Ibland är det så enkelt som att gå till sig själv. Vilken sorts chef vill jag ha på mitt jobb? Vill jag ha en som hela tiden hotar med diverse saker, slår mig i bakhuvudet när jag gör fel och är allmänt sur och otrevlig? Skulle jag lära mig något då? Ja, troligtvis men vad skulle det göra med din arbetsmoral? Ditt humör och personlighet? Eller vill jag ha en chef som berömmer mig när jag gör rätt, ger mig löneförhöjning i form av bonus när jag är extra duktig och som jag upplever är snäll, glad och trevlig? Jag själv skulle föredra det sistnämnda.

För mig är det även viktigt att det är roligt att träna inte bara för min hund utan även för mig. Och hur roligt har jag själv när jag hela tiden måste gå omkring och leta fel och vara otrevlig? Personligen trivs jag mycket bättre med att se de positiva grejerna och se livet från den ljusa sidan. Det gör att jag mår bra och blir glad.

Däremot använder jag mig ibland av korrigeringar som inte skadar mina hundar. T ex. kan min hund åka ut i bilen eller bli uppbunden om den under ett träningspass börjar engagera sig i annat än träningen. Jag avbryter det felaktiga beteendet och tar bort något hunden vill ha för att vid ett senare tillfälle ge hunden en ny chans att göra om och göra rätt. Belöningen uteblir när hunden inte sätter sig på kommandot osv.

Men det är en helt annan diskussion. Och den kan vi ta i ett blogginlägg lite längre fram.

En reaktion på ”Den ständiga diskussionen

  1. […] Och här är det utlovade inlägget. Det är sammanknutet med ett tidigare inlägg om inlärning hos […]

Kommentarer inaktiverade.